Čo prírodná kozmetika neobsahuje - zloženie kozmetiky
Pridal lina dňa 11.11.2008 17:46
Na trhu je úžasné množstvo kozmetiky a keďže to začína byť moderné, tak veľa prípravkov nesie prívlastok "natur", "prírodná" a pod. Je to naozaj tak?

Môžeme uveriť reklame a siahnuť po výrobku, v ktorom sa nachádzajú rastlinné výťažky v stopovom množstve, alebo budeme čítať, pátrať a rozhodovať sa sami za seba.

Podrobné novinky

Takže, ako to vlastne je? Stačí prívlastok "natur" na krabičke? Môžem veriť výrobcom?

Záleží na našej vlastnej benevolentnosti a kritériách. Ale prečo zľavovať zo svojich požiadaviek? Ide predsa o naše zdravie a často má rovnkú cenu kozmetika, ktorá naozaj pohladí našu pleť.

Občas sa dá spoľahnúť na certifikát kvality, ale aj tu si treba vybrať tie overené (napr. BDIH, DEMETER), pretože niektoré môžu byť zavádzajúce, prípadne veľmi benevolentné.

Každý kozmetický prípravok, ktorý je v predaji by mal mať uvedené zloženie. Len tak sa môžeme zodpovedne rozhodnúť, či je výrobok pre nás vhodný alebo nie.
Je dôležité čítať najmä zloženie INCI. Je kompletné a skratka "INCI" označuje medzinárodné názvoslovie kozmetických zložiek, t.j. vieme si skontroľovať aj výrobok
kúpený v inej krajine.

Na výrobkoch určených na maloobchodný predaj musia byť jednotlivé zložky uvádzané v zostupnom poradí, t.j. tie najviac obsiahnuté sa uvádzajú ako prvé, a to až po tie, ktoré sú zastúpené len jedným percentom.

Zložky, ktoré tvoria menej ako jedno percento celkového objemu sa môžu uvádzať v ľubovoľnom poradí.

Vyberám niektoré zložky, ktoré by sa v slušnej prírodnej kozmetike nemali objaviť.


Sodium Lauryl Sulfát. Toto je látka so silným odmašťujúcim účinkom, ktorá sa začala používať v čistiacich prostriedkoch a autokozmetike.

Pokladá sa za najčastejší kožný alergén, rýchlo sa vstrebáva a predpokladá sa, že môže poškodzovať mozog, pečeň, oči a srdce.

Sodium Laureth Sulfate - je alkoholovým variantom Sodium-Lauryl-Sulfátu.
Má menej dráždivé účinky donedávna sa ešte objavoval aj v produktoch prírodnej kozmetiky, ale postupne ich nahrádzajú polyglukosidové alkyly, ktoré vyhovujú pleti aj vlasom. Surovinami pre ich tvorbu sú: sacharóza, glukóza a mastné kyseliny. Sú úplne biologicky odbúrateľné a nie sú známe žiadne vedľajšie účinky.

Cocamide DEA, MEA alebo MIPA - syntetické povrchovo aktívne látky, vo vysokých koncentráciach sa môžu stať alergénne. Možu byť kontaminované nitrosamínmi, ktoré patria medzi silné karcinogény.

Parabeny - tieto syntetické konzervačné látky (metyl-, propyl-, butyl- a etyl- parabeny), zabraňujú množeniu mikróbov a predlžujú trvanlivosť výrobkov. Všetky sú považované za alergény.

PEG/PEG deriváty, polyethylenglycoly a ich deriváty (vo forme emulgátorov), spôsobujú, že pokožka sa stáva priepustnejšou, t.j. ľahšie cez ňu preniknú ďalsie skodliviny a nečistoty z okolia.

Sú uvedené ako PEG-číslo alebo s koncovkou „eth“ a číslo, napr. „Ceteareth 33“.
Nazývajú sa aj Polyglycol, Polysorbate alebo Copolyol.

Formaldehyd deriváty - o nich je známe, že spôsobujú starnutie pokožky a sú potencionálne karcinogénne.

Skrývajú sa pod nasledujúcimi názvami: Imidazolidinyl urea, Bronopol, 2-Bromo-2Nitropropane-1, 3-Diol, Bronidox, 5-Bromo-5-Nitro-1, 3-Dioxane, Diazodinyl-Urea a DMDM Hydantion.

Imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea - konzervačné látky, ktoré majú antiseptické a deodoračné vlastnosti.
Môžu byť zodpovedné za kontaktné zápaly pokožky (rôzne vyrážky). Nikdy neaplikujte v okolí očí.

Parafíny - upchávajú póry a obmedzujú prirodzené funkcie potných žliaz. Nebezpečné chemické tuky a ropné látky sa popisujú ako Parafín, Microcristalline Wax alebo Ceresin.

Nitro alebo polycyklické mošusové zlúčeniny, syntetické vonné látky a syntetické parfémy - môžu spôsobovať rakovinu.

Aluminium chlorhydrate - používa sa ako účinná látka v antiperspirantoch, upcháva póry a zabraňuje poteniu. Z tela tým pádom neodchádzajú škodliviny.

Naviac hliník obsiahnutý v tejto zlúčenine môže z dlhodobého hľadiska poškodzovať mozog.
Niektoré výskumy potvrdzujú aj karcinogénny účinok.